Asigurare rca >> Asigurare Rca In Vederea Inmatricularii

Asigurarea RCA in vederea inmatricularii

Atunci cand iti achizitionezi o masina, aceasta trebuie inmatriculata inainte de a o pune in circulatie. Fie ca ai ales o masina noua sau second hand, inainte de a merge la inmatriculari, e necesar sa te asiguri ca ai cartea de identitate a vehiculului, viza de la organul fiscal si contractul de asigurare obligatorie, RCA.

Cand se incheie o asigurare in vederea inmatricularii?

Asigurarea RCA in vederea inmatricularii se incheie in functie de modul in care a fost achizitionat autovehiculul.

In cazul achizitie unei masini second hand, cel care doreste sa treaca masina pe numele sau are nevoie, pe langa actele masinii, si de o asigurare RCA care sa fie emisa in vederea inmatricularii pe care poate obtine doar dupa ce este inceput procesul de inmatriculare. Se completeaza si autentifica o fisa de inmatriculare emisa de organul financiar unde masina este luata in evidenta fiscala. Daca nu exista aceasta fisa de inmatriculare semnata de cei de la Directia de Impozite si Taxe, nu se poate incheia asigurare RCA folosind datele noului proprietar. Doar in baza acestei fise se poate incheia asigurarea RCA in vederea inmatricularii.

In cazul achizitionarii unei masini noi, va fi nevoie de polita RCA in momentul in care proprietarul merge sa isi ia masina de la reprezentanta auto. Pentru a incheia asigurarea RCA, proprietarul are nevoie in acest caz de factura proforma emisa de vanzator.

Dupa ce masina este inmatriculata cu noile numere, proprietarul are obligatia de a instiinta firma la care a fost facuta asigurarea RCA de noile numere, pentru a fi trecute de polita.

Cine se trece pe polita? Vechiul proprietar? Noul proprietar?

Pe polita RCA emisa in vederea inmatricularii va fi trecut noul proprietar. Chiar daca cel care vinde masina are asigurare de raspundere civila auto valabila, aceasta nu poate fi cedata cumparatorului. RCA-ul acopera riscul prezentat de sofer, nu de autovehicul, de aceea aceasta nu poate fi achizitionata de la vechiul proprietar chiar daca este inca valabila. Acest lucru are legatura cu introducerea in legislatie de cativa ani a bonus-malus la stabilirea tarifelor de prima RCA, sistemul care ii recompenseaza pe conducatorii auto prudenti, care nu fac accidente in trafic din care sa rezulte obligatii de plata pentru companiile de asigurari RCA, si sa-i penalizeze pe cei care provoaca pagube.

Astfel, cei cu istoric de despagubiri incarcat au parte de majorari substantiale ale tarifului de prima, iar ceilalti beneficiaza de reduceri.

Exista diferente de pret fata de cele inmatriculate?

Pretul RCA in vederea inmatricularii nu difera fata de pretul politelor emise pentru autovehiculele inmatriculate. Motivul este cel descris si anterior, clasa de bonus-malus se preia pe CNP-ul proprietarului, in cazul in care acesta nu a mai avut o masina. Daca nu a mai avut o masina pleaca de la B0. Asadar, pretul RCA este influentat de istoricul in privinta accidentelor si daunelor rutiere, pe care il are conducatorul auto si de nimic altceva.

Daca aveai deja o asigurare RCA incheiata pentru alta masina, pe care ai vandut-o, este important sa stii ca poti recupera banii din prima de asigurare, aferenti timpului pana la expirare, daca nu ai daune avizate pe aceasta. Astfel, iti poti pastra inclusiv istoricul bonus-malus, si poti porni cu asigurarea RCA pentru noua masina de la clasa bonus-malus de care ai beneficiat anterior.



Asigurare rca Allianz Asigurare rca Asirom
Asigurare rca Groupama Asigurare rca Euroins
Asigurare rca Generali Asigurare rca Grawe
Asigurare rca Omniasig Asigurare rca Axeria